Szkoła Podstawowa im. Władysława Umińskiego w Przedczu

Szkoła Podstawowa im. Władysława Umińskiego w Przedczu
Smaller Default Larger

BeztytuuW dniu 5.03.2020r. Maja Ginter i Dawid Czyżnikowski reprezentowali naszą szkołę podczas IV Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego dla Szkół Podstawowych w Powierciu. Po uroczystym powitaniu uczestników przez Dyrektora Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w szkolnej auli, uczniowie przystąpili do I etapu, którym był test teoretyczny z wiedzy na takie tematy jak: zdrowe odżywianie, podstawowe procesy gastronomiczne, ekspedycja potraw, przechowywanie produktów spożywczych i potraw.

Maja i Dawid sprawnie przeszli przez I etap konkursu kwalifikując się do etapu II-praktycznego.

II etap polegał na samodzielnym wykonaniu tej samej wyznaczonej potrawy, dekoracji, oraz jej ekspedycji. Tegorocznym tematem konkursu była KUCHNIA POLSKA W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE”, a finaliści mieli do przyrządzenia:

„Aromatyczną pierś z kaczki sous-vide z karmelizowanymi owocami w asyście zasmażanych kopytek”

Na przygotowanie dania, pod presją czasu i w obecności kamer, uczestnicy mieli jedyne 120minut.

Komisja powołana przez Dyrektora ZSCKR w Powierciu oceniała: walory smakowe, wygląd potrawy i jej konsystencja, dekoracja potrawy i estetyka jaj podania.

Decyzją komisji nasza uczennica Maja Ginter zdobyła zaszczytne II miejsce, a Dawid Czyżnikowski-wyróżnienie. Warto dodać, że nasi uczniowie debiutowali w roli kucharzy. Patrząc na ich umiejętności wróżymy dalsze sukcesy, serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych odkryć kulinarnych.

                                                                                                                     Marzena Czerwińska